Omgeving

Peasens-Moddergat 
De vissersdorpjes Peasens en Moddergat zijn sinds jaar en dag met elkaar vergroeid en ons dubbeldorp ligt pal naast de dijk waar je bij mooi weer heel in de verte Ameland en Schiermonnikoog kunt zien liggen. In openluchtmuseum 't Fiskershúske kun je een aantal oude vissershuisjes bekijken en ook de ramp van Moddergat heeft hier een plekje gekregen. Deze ramp speelde zich af in 1883, toen het weer ineens omsloeg en in totaal 121 vissers omkwamen, waarvan 83 vissers uit Moddergat. Het monument ter nagedachtenis dat 75 jaar later op de dijk werd opgericht, is nu nog steeds te bekijken. Bij 't Fiskershúske kun je ook wadloopexcursies boeken, o.a. naar het natuurgebied Peazemerlannen dat in 1973 ontstond toen de zee een gat sloeg in de dijk en een deel van de achterliggende polder onder water kwam te staan. 

Dagje naar het eiland 
Met 10 minuten in de auto stap je in Lauwersoog op de veerboot naar Schiermonnikoog voor een dagje uit. Ga je liever naar Ameland? Vanuit Recreatiebedrijf Meinsma ligt de pier van Holwerd op zo'n 20 minuten autorijden en stap je daar op de boot voor een dag zon, zee en zand. 

Dokkum 
Op 10 kilometer afstand van Peasens-Moddergat ligt het historische stadje Dokkum. Niet alleen de plek bekend van de moord op Bonifatius in het jaar 754, maar ook de stad waar in 1582 de bolwerken werden gebouwd en een aantal jaren later de admiraliteit zich vestigde. Dokkum was indertijd met een zeetong verbonden met de Lauwerszee en schepen uit verschillende Scandinavische landen, Noord-Duitsland en zelfs Rusland lagen afgemeerd aan de kades van ‘ons’ Dokkum.